wtorek, 9 sierpnia 2011

Ile soli do ogórków?

Kiedy spotykają się dwie gospodynie domowe, które w swoim repertuarze mają przetwory, wcześniej czy później pada to fundamentalne pytanie: "A ile dajesz soli do ogórków?" Słyszałam już kilka różnych odpowiedzi, najbardziej popularna to kopiata łyżka na litr, czasem 2 łyżki na litr, moja mama odmierza na wadze kuchennej, a najbardziej ekstremalna wersja to 4 łyżki na litr. Ja krakowskim targiem wypracowałam swoja metodę i dodaję 3 "uczciwe" łyżki na 2 litry wody. 
Ogórków w tym roku w swoim ogrodzie nie mam, ale dostaję je koszykami od mamy i od wujka,- liczba słoików waha mi się tak koło 30 sztuk. Gdyż na tydzień przybywa około 5 sztuk a ubywa porównywalnie.
Wypracowałam też swoją mieszankę dodatków. Sprawdziłam wszystkie gotowce i różne przepisy i doszłam do wniosku że czym więcej tym lepiej. Więc daję: koperek w nasionach i łodygach, czosnek, chrzan, gorczyce, liść laurowy, i estragon. Ten ostatni koniecznie!
W poniedziałek zrobiłam jeszcze po raz pierwszy ogórki na ostro w zalewie octowej z czosnkiem i chili. Zobaczymy jak mi wyszło za kilka dni

4 komentarze:

  1. U mnie kiszeniem ogórków zajmuje się od lat mąż. Ja mu najwyżej poobieram czosnek i chrzan.Dodaje jeszcze koper , no i oczywiście sól. Nic innego by nie dodał, jest tradycjonalistą. Ja bym tam coś innego jeszcze dała, ale nie on. Ogórki jego smakują innym, więc się nie wtrącam.Pasuje mi to.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie bardzo wyglądają, lubię zapach takich ogórków, ogórki zresztą też :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja: płaska łyżka na litr, czosnek + koper + chrzan, a do zimowych ko- niecz- nie: liście wiśni, dębu i czarnej porzeczki (garbniki i aromat) oraz szarłat szorstki, zwany zielem do ogórków o_O- antybakteryjny. Przepis babci, niezawodny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjdzie na to samo... :) ja 1,5 łyżki na litr wody.
    Oczywiście koper, chrzan i czosnek...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Powered By Blogger

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...